SZÍNHÁZ

2022. március 15., 19 óra JÁNOS VITÉZ

Hírös Agóra Kulturális Központ

Élőzenés táncköltemény

A 2021. esztendő egyik legkülönlegesebb darabjával, egy élőzenés tánckölteménnyel készült a Varidance és a Bartók Táncszínház társulata: az együttes Petőfi Sándor, 1844 novemberében pár hét alatt papírra vetett művét, a János Vitézt vitte színpadra. Az 1904-es, Kacsóh Pongrác által megzenésített darab hangszerelését Szirtes Edina „Mókus” alkotta meg és a kultikus „Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák” zenekarának tagjaival kiegészülve adják elő.
Rendező koreográfus: Vári Bertalan
Belépőjegy: 5490 Ft, Kecskemét Kártyával: 5000 Ft

2022. március 13. - március 27. A CIRÓKA BÁBSZÍNHÁZ PROGRAMJAI

március 13. vasárnap
10.30 – JANCSI ÉS JULISKA ÉDES ÁLMA

Ciróka Bábszínház

A KL Színház vendégelőadása 4+

A Grimm testvérek meséjéből mai családi történet kerekedik: nem a szegénység miatt teszik ki a gyerekeket az erdőbe, hanem maguk kódorognak el egy családi perpatvar után, ami azért tör ki, mert mindenki a vacsorát követeli, de a háztartással egyedül bajlódó anyukának senki sem segít. Sőt, a gyerekek a frissen kitakarított lakást villámgyorsan romhalmazzá játsszák, miközben folyamatosan egymást adjusztálják. Majd – álmukban legalábbis – meglépnek a szülők munkára nevelési kísérlete elő, így kerülnek az erdőbe. A rivalizálás helyett a testvéri összekapaszkodás menti meg őket, hiszen Jancsi és Juliska csak közös erővel menekülhetnek meg a boszorkány házából, a játék végére pedig talán lustaságukat is levetkőzik… 

március 15. kedd
13 óra – VÉRADÁS A BUDAI UTCA 15-BEN

Ciróka Bábszínház

A véradó és partnere vendégünk egy pohár vörösborra és a 17 órakor kezdődő ünnepi előadásunkra.
A véradáshoz előzetes regisztráció szükséges.

március 15. kedd
17 óra – JÁNOS VITÉZ – ÜNNEPI ELŐADÁS

Ciróka Bábszínház

Tiszta mese

Kukorica Jancsi, az árva juhászbojtár nagy kalandokba keveredik, miután szétszéled a nyája, és el kell hagyja szerelmét, Iluskát. Útja során találkozik zsiványokkal és katonákkal, megmenti a francia király lányát és Kukorica Jancsiból János vitézzé válik. Minden adott egy boldog befejezéshez, de János vitéz hazatérte keserű pohár: elveszíti azt, aki a legjobban hiányzott neki, Iluskát. Álmában óriásokkal és boszorkányokkal küzd meg, hogy eljusson Tündérországba, ahol újra találkozhat vele. Ébredéskor leszakít egy árva rózsaszálat, hogy mellére tűzze, de szívében sosem halványul el Tündérország fénye.
Mese a hősiességről és az útkeresésről, a szerelemről és annak elvesztéséről, a szeretetről, ami a sokadik mosás után sem fakul ki.Az előadást 10 éves kortól ajánljuk.

március 17. csütörtök
19 óra – ALAINE – IDEJE A MEGHALÁSNAK

Ciróka Bábszínház

Pestiek a Budai utczában felnőtt sorozat

A KL Színház vendégelőadása

Egy huszonéves színésznő és egy nyolcvanéves báb. Ketten, mégis egyedül – egyedül, mégis ketten. Ötvenpercnyi megrázóan egyszerű közlés az elkerülhetetlenről. Mert mindennek rendelt ideje van. A meghalásnak is. Az idén száz éve született Polcz Alaine szövegei, Karády Katalin dalai, valamint egy különleges művészi forma a drámai színház, a táncművészet és a bábos műfaj határán, Markó-Valentyik Anna szólóelőadásában.
Az előadást 14 éves kortól ajánljuk.

március 20. vasárnap
9.30 és 11 óra – RÓKUS MÓKUS

Ciróka Bábszínház

Csöppségek színháza, avagy totyogásra fel!

A szegedi Kövér Béla Bábszínház vendégelőadása

Él Szegeden egy mókus. Huncut, fürge, bujkálós. Kalandozni, énekelni, érzelmeket kifejezni nem rest.
Makkos mókus fönn a fán.
Mi a bajod kiskomám?
Hej, egyedem, begyedem,
tanakodom mit egyem.
Heje-huja lombos ág,
bekapom a mandulát.
Neki esem sebesen,
sej, egyedem, begyedem.

Az előadás főszereplője, Rókus Mókus a hat alapérzelem -öröm, szomorúság, félelem, harag, meglepődés, undor- mentén kalandozik, éli mindennapjait, míg meg nem találja a Rókusi Víztornyot, ahova nagy boldogan beköltözik. Az előadás 25 perc, melyet 20 perc szabad játék követ.
A családi előadást 1 éves kortól ajánljuk.

március 20. vasárnap
10.30 óra – 
A HÁROMÁGÚ TÖLGYFA TÜNDÉRE

Ciróka Bábszínház

Fabók Mancsi Bábszínháza

Sűrű erdő közepében gazból gyütt boszorkány őriz ódon tölgyfába zárott három tündérleányt. Mesénk arról beszél, hogy éretlenke, de jó lelkületű királyi fiú mint szabadítja meg ezeket, mint veszejt el közülük kettőt, s mint szeret meg egyet halálosan. De kettejük boldogságára várni kell türelmesen: hiszen a gazból gyütt boszorkányt sem kell félteni! Ámító fondorlatossággal széjjel szakítja az egymásnak teremtetteket, a tündérleányt több ízben elveszejti, s haj, mi kegyetlenségeket nem mível! De, hogy a szép, szelíd, tartózkodó, s kezdetekben erőtlen tündérleány mint kap erőre, s az éretlenke királyi fiúból mint válik igaz, nyitott szemekkel élő királyi személy, s hogy kettejük fényes szerelme legyőzi- e a sötét fondorlatokat, azt csak azok láthatják, kik megtekintik előadásunkat.
Az előadást 5 éves kortól ajánljuk!

március 21. hétfő – BÁBSZÍNHÁZI VILÁGNAP
19 óra – A FEKETE KAKAS

Ciróka Bábszínház

Fabók Mancsi Bábszínháza

A Mikszáth Kálmán azonos című elbeszélése alapján színpadra állított produkciót Fabók Mariann előadásában láthatja közönségünk. A lélekemelő történetet olyan hitelesen meséli el, hogy színpadi jelenlétével szinte letaglózza a nézőket. A novella összes szereplőjét megannyi báb, maszk mögé rejtőzve egy személyben kelti életre, Mikszáth egyik legmélyebben elgondolkodtató művében.
A misztikus történet a főszereplő, Kupolyi József figuráján keresztül világít rá, hogy mennyire megdöbbentő is az a hétköznapi életben, ha valaki a templomban hirdetett erkölcsi értékrend szerint képes élni és cselekedni.
Az előadást 14 éves kortól ajánljuk!

március 27. vasárnap
10.30 óra – A KIS BOSZORKÁNY

Ciróka Bábszínház

A szegedi Kövér Béla Bábszínház vendégelőadása

A szegedi Boszorkánysziget egy boszorkánylegendáktól átitatott helye Szeged városának. Mesénkben itt tartják minden évben a boszorkányok a Boszorkányszombatot, nagy tánccal, mulatsággal. És ide vágyik főhősünk, a 127 éves kis boszorkány is…
Varázslatokkal teli előadásunkat 4 éves kortól, óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk!

2022. március 22. - március 26. SZÍN-TÁR

Színművészeti Egyetemek Találkozója

Március 22. kedd
Kelemen László Kamaraszínház:
17.00 Félelemkeresők – A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves magiszteri színészosztálya

Ruszt József Stúdiószínház
20.00 Itt egy lány elásta magát (és így nézzétek!) – A Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves bábszínész osztálya, utána szakmai beszélgetés

Március 23. szerda
Ruszt József Stúdiószínház
17.00 Hétötöd/ Az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves színészhallgatóinak kollokviuma

Kelemen László Kamaraszínház
20.00 Godspell/ A Pécsi Nemzeti Színház és a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet Színházi Tanszék negyedéves színművész szakos hallgatóinak előadása, utána szakmai beszélgetés

Március 24. csütörtök
Kelemen László Kamaraszínház
17.00 Diplomafilm vetítés/ ELTE BTK Filmtudományi Tanszék

Március 25. péntek
Kelemen László Kamaraszínház
18.00 A szecsuáni jólélek/ A Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar, harmadéves színészhallgatók

Ruszt József Stúdiószínház
18.00 A nagy Ibsen-vizsga/ A Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves színész osztálya, utána szakmai beszélgetés

Március 26. szombat
Ruszt József Stúdiószínház
15.00 A revizor/ Pesti Magyar Színiakadémia

Kelemen László Kamaraszínház
17.00 Hullámtörés/ a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet Színházi Tanszék negyedéves színművész szakos hallgatóinak előadása, utána szakmai beszélgetés

2022. március 25. - 26. XXXI. Országos Diákszínjátszó Találkozó regionális, Dél- alföldi rendezvénye​

Hírös Agóra Ifjúsági Otthon

A Tavaszi Fesztivál nem képzelhető el a középiskolás színjátszó programok fergeteges hangulata nélkül.
Örömünnep ez, hiszen két év pandémia okozta szünet után ismét a közönség előtt mutathatják be a diákszínjátszók a tanév műhelymunkájának eredményeit. Az előadásokat követő szakmai megbeszéléseken drámapedagógus és színházi szakemberek vezetésével elemezzük az előadásokat.
A produkciók az Országos Diákszínjátszó Egyesület által kiadott minősítéseket szerezhetik meg és meghívást kaphatnak a pécsi Országos Diákszínházi Fesztiválra.
Információ: Józsa Katalin
Támogató: NKA