NÉPMŰVÉSZET

2022. március 18. - május 18., 13 óra Megtartó hagyomány - a hely szelleme

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Időszaki kiállítás Fekete Erzsébet népi iparművész hímzéseiből

Megnyitó: 2022. március 18-án, pénteken, 15 órakor
Köszöntőt mond Barta Dóra, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója
A kiállítást megnyitja Kriskóné Dávid Mária etnográfus, gyűjteményvezető.
Közreműködik: Pál Attila színművész

Fekete Erzsébet népi iparművész 1984 óta foglalkozik tudatosan a magyar etnikumok hímzéskultúrájával. Ekkor kezdte munkáját a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, megismerkedett a díszítőművészeti szakkör vezetőivel: dr. Nagy Györgynével és dr. Varga Ferencnével. Elkötelezett tagja lett az évtizedek óta eredményesen működő hímző szakkörnek, munkahelye komoly ösztönző és inspiráló erővel hatott. Elvégezte a szakkörvezetői tanfolyamot, folyamatosan képezte magát tanfolyamokon, nyári táborokban. Eredményesen vett részt zsűrizéseken és pályázatokon, hamarosan a népi iparművész cím jogos tulajdonosa lett. Kedvelt hímzésetnikumai: palóc, sióagárdi, sárközi, furtai, békési, komádi, hövelyi, hercegszántói. Az utóbbi években pedig sok energiát fektetett a kecskeméti és a félegyházi subahímzés motívumainak megismertetésébe, népszerűsítésébe. A hímzés mellett a vertcsipke készítést is magas fokon űzi.

2022. március 20. 18 óra Az Alföld - "Itt születtem én..." A Kecskemét Táncegyüttes új műsora

Hírös Agóra Kulturális Központ

Ami a magyarság úgynevezett igazi értékeit megőrizte, hordozta és azt áthagyományozta az a parasztság és a falu volt. Műsorunkban a betekintést kaphatnak az Alföldön élő “nemzet napszámosa”-inak, a törvényen kívülieinek, polgárjainak, betelepült népcsortjainak kultúrájába, értékteremtő és megőrző világába Bodrogköztől-Mezőföldig, Felső-Kiskunságtól-Vajdaságig. Bemutatásra kerül az állandó “Úri muri”parasztság kontra porlgárság témája és a betyárok, pásztorok világa.
Műsorunkat Petőfi Sándor – Az Alföld című verse ihlette, mely a magyarság otthonának és a szabadságának jelképe. Ezt a színes világot mutatja be az együttes új műsora.

Dramaturg: Tóth Kata
Rendező asszisztens: Lukács László, Böde-Harkai Csilla
Rendező: Böde István
Zenél: Inoka Győző és barátai.