KIÁLLÍTÁS

2022. március 11., 17 óra
Petőfi és a Hírös Város

HA Kulturális Központ

A Kecskeméti Képzőművészek Közössége pályázati kiállítása.

Megnyitja:
ifj.Gyergyádesz László – művészettörténész
Közreműködik: Csík János és a Mezzo

A Kecskeméti Képzőművészek Közössége pályázati kiállítása
Kecskemét, – bár 1368-ban említik először Nagy Lajos király egyik oklevelében – valószínűleg már a Krisztus előtti időkben lakott hely volt. Átvészelve a történelem megpróbáltatásait, a tatárjárást, rác betörést, szovjet megszállást és nem hogy elpusztult, de folyton újjászületve növekedni tudott. Mi a titka az itt élő emberek szívós kitartásának, a város sajátos szellemiségének, amely Petőfit is megihlette, sőt annyira meghatotta, hogy szülővárosának nevezte. A kiállítás keretében a művészet eszközével keressük a titkot és próbáljuk átérezni a felelősséget a nagy elődök által létrehozott kulturális történelmi örökségünk iránt. A művészeknek ajánlott téma: minden ami Petőfi és minden ami Kecskemét, de főleg ahol a kettő találkozik.

Látogatható: március 31-ig, naponta 10-18 óráig

2022. március 17., 17 óra
Fatűz most 2022

Nemzetközi Kerámia Stúdió

Kiállítás

Az elmúlt években a fatüzes égetési technika reneszánszát éli külföldön és hazánkban is, nagymértékben köszönhetően a „new craft” mozgalom globális hatásainak. Ezekre a tendenciákra reflektálva kívánjuk bemutatni a technika legkiválóbb hazai képviselőit csoportos kiállításunkon. Fatűz most címmel immáron 3. éve rendezzük kiállítást – hagyományteremtő céllal – annak érdekében, hogy betekintést nyújtsunk, hazánk kerámiaművészetének ezen igen izgalmas és rohamosan fejlődő műfajában alkotók munkájáról. 

Köszöntőt mond Strohner Márton, keramikusművész/designer, a KKMM- Nemzetközi Kerámia Stúdió vezetője
A kiállítást megnyitja: Barabás Lajos, műgyűjtő

MEGNYITÓ: 2022. március 17., 17 óra

2022. március 18., 13 óra
Petőfi-kultusz egy magángyűjtemény tükrében

Katona József Emlékház

Időszaki kiállítás a Katona József Emlékházban

A Katona József Emlékházban rendszeresen szerepelnek Petőfivel kapcsolatos témák.
Petőfi Sándor életműve, költészetének nyelvi gazdagsága, aktualitása, a magyar kultúrában és a helyi művelődéstörténetben elfoglalt helye indokolja, hogy az emlékévek alatt kiemelt figyelmet kapjon az Emlékház programjaiban is.
A Petőfi-kultusz egy magángyűjtemény tükrében című időszaki kiállítást Fülöpszállási Székely Gábor Kunszentmiklóson található magángyűjteményének anyagából válogatjuk. Székely Gábor az elmúlt évtizedekben több mint 6000 darabból álló gyűjteményt hozott létre, amelyben szobrok, festmények, nyomatok, jelvények, plakettek és egyéb tárgyak találhatók. A legnagyobb művészek alkotásaitól a pásztorfaragásig sokféle alkotás előfordul Petőfiről szóló kultuszgyűjteményében, amelyek egyúttal a különböző időszakok korízlését, szellemiségét is tükrözik. A tárgyak mellett a gyűjteményben megtalálható a költőről szóló szakirodalom, a kultusz kapcsán kiadott magyar és idegen nyelvű könyvek, nyomtatványok, újságok; ezek között Petőfi életében megjelent darabok is találhatók.
Az időszaki kiállítás megnyitásának időpontja: 2022. március 18. (péntek) 13 óra

2022. március 18. - május 18., 13 óra
Megtartó hagyomány - a hely szelleme

Iparművészeti Gyűjtemény

Időszaki kiállítás Fekete Erzsébet népi iparművész hímzéseiből

Megnyitó: 2022. március 18-án, pénteken, 15 órakor
Köszöntőt mond Barta Dóra, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója
A kiállítást megnyitja Kriskóné Dávid Mária etnográfus, gyűjteményvezető.

Fekete Erzsébet népi iparművész 1984 óta foglalkozik tudatosan a magyar etnikumok hímzéskultúrájával. Ekkor kezdte munkáját a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, megismerkedett a díszítőművészeti szakkör vezetőivel: dr. Nagy Györgynével és dr. Varga Ferencnével. Elkötelezett tagja lett az évtizedek óta eredményesen működő hímző szakkörnek, munkahelye komoly ösztönző és inspiráló erővel hatott. Elvégezte a szakkörvezetői tanfolyamot, folyamatosan képezte magát tanfolyamokon, nyári táborokban. Eredményesen vett részt zsűrizéseken és pályázatokon, hamarosan a népi iparművész cím jogos tulajdonosa lett. Kedvelt hímzésetnikumai: palóc, sióagárdi, sárközi, furtai, békési, komádi, hövelyi, hercegszántói. Az utóbbi években pedig sok energiát fektetett a kecskeméti és a félegyházi subahímzés motívumainak megismertetésébe, népszerűsítésébe. A hímzés mellett a vertcsipke készítést is magas fokon űzi.

2022. március 23., 17 óra
Gundel-gyűjtemény: Tradíció és megújulás

Bozsó Gyűjtemény

Megnyitó: 17.00 óra

A Gundel név egyet jelent a magyar gasztronómia történetével. A magyar művészet aranykorának és a vendéglátás legendás korszakának párhuzamáról beszélhetünk a Gundel-gyűjtemény esetében. A kollekció válogatott képzőművészeti anyaga az étterem falairól a Bozsó Gyűjtemény kiállítótermébe került. A klasszikus Munkácsytól a modernizmust képviselő Orbán Dezsőig állítunk ki műveket. Több alkotás „újjászületett” az új, igényes restaurálás nyomán, mint a Kecskeméten készült Perlrott Csaba Vilmos festmény is.