KÁPOLNA GALÉRIA

március 17 – 31.
Fatűz most 2022

Az elmúlt években a fatüzes égetési technika reneszánszát éli külföldön és hazánkban is, nagymértékben köszönhetően a „new craft” mozgalom globális hatásainak. Ezekre a tendenciákra reflektálva kívánjuk bemutatni a technika legkiválóbb hazai képviselőit csoportos kiállításunkon. Fatűz most címmel immáron 3. éve rendezzük kiállítást – hagyományteremtő céllal – annak érdekében, hogy betekintést nyújtsunk, hazánk kerámiaművészetének ezen igen izgalmas és rohamosan fejlődő műfajában alkotók munkájáról.

Megnyitó: március 17., csütörtök 17.00

Köszöntőt mond Strohner Márton, keramikusművész/designer, a KKMM- Nemzetközi Kerámia Stúdió vezetője

A kiállítást megnyitja: Barabás Lajos, műgyűjtő

március 24. csütörtök 17.00
Kápolna Galéria előadóterme
Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója
Petőfi Sándor huszonegyedik századi nézőpontból

Petőfi Sándor életútja és költészete minden kor emberének tartogat új vonásokat. Hallgassuk meg együtt, hogy mennyi újdonsággal tud szolgálni két induló irodalomtörténész!

Szendrey Júlia és Petőfi Sándor szerelmi szabadságharca
Gyimesi Emese előadása
Miért utazott Nagykárolyba 1846 szeptemberében Petőfi Sándor és miért tartózkodott ott Szendrey Júlia? Hogyan pillantották meg egymást először? Milyen kihívásokkal kellett szembenézniük házasságkötésük előtt? Hogyan formálták egymás ízlését? A szerelem érzéséről mindketten sokat írtak, kapcsolatukat mindketten szerelmi szabadságharcnak élték meg, és ebbe publikációikon keresztül kortársaikat is beavatták. Az előadás a korabeli sajtó reakcióin és személyes dokumentumokon keresztül gondolja végig szabadság és szerelem, nyilvánosság és magánszféra korabeli viszonyát.

Az első hírek: Petőfi eltűnésének korai elméletei
Owaimer Oliver előadása
Petőfi eltűnéséről rengeteg elmélet született a segesvári-fehéregyházi csata óta. Az előadás nem egy újabb felállítását kísérli meg, inkább a szabadságharc utáni esztendőkben kialakult, máig ható teóriákra és a formálódó Petőfi-emlékezetre fordítja figyelmét.


Támogató: NKA