ÖSSZES PROGRAM

HA Kulturális Központ

Filharmónia Kodály bérlet 4. hangversenye

Előadja: a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar
Vezényel Hollókői Huba
Közreműködik: Fülei Balázs – zongora
Műsor: Pécsi József: Petőfi nyitány
Edvard Grieg- a-moll zongoraverseny
Johannes Brahms- 3. szimfónia
Belépődíj: 4.900 Ft

HA Kulturális Központ

A Kecskeméti Képzőművészek Közössége pályázati kiállítása.

Megnyitja:
ifj.Gyergyádesz László – művészettörténész
Közreműködik: Csík János és a Mezzo

A Kecskeméti Képzőművészek Közössége pályázati kiállítása
Kecskemét, – bár 1368-ban említik először Nagy Lajos király egyik oklevelében – valószínűleg már a Krisztus előtti időkben lakott hely volt. Átvészelve a történelem megpróbáltatásait, a tatárjárást, rác betörést, szovjet megszállást és nem hogy elpusztult, de folyton újjászületve növekedni tudott. Mi a titka az itt élő emberek szívós kitartásának, a város sajátos szellemiségének, amely Petőfit is megihlette, sőt annyira meghatotta, hogy szülővárosának nevezte. A kiállítás keretében a művészet eszközével keressük a titkot és próbáljuk átérezni a felelősséget a nagy elődök által létrehozott kulturális történelmi örökségünk iránt. A művészeknek ajánlott téma: minden ami Petőfi és minden ami Kecskemét, de főleg ahol a kettő találkozik.

Látogatható: március 31-ig, naponta 10-18 óráig

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

10 óra – Mesés, játékos tárlatvezetés a múzeum kiállításában, utána
kézműves foglalkozás a műhelyben

A kézműves foglalkozás során vörös agyagból nyújtással, sablon használatával készülnek a stilizált formájú lepkék. Díszítésük színes földfestékkel történik. Égetés után szélcsengő készíthető az elemekből.

Belépődíj: 450 Ft

16 óra – BAHORKA Társulat: Pletykázó asszonyok – interaktív koncert
Három asszony ül a padon hajnaltól alkonyatig és időutazásra viszi a közönséget. Mesélnek álmokról, századfordulós vásárosok különleges alakjairól, gyógyfüvekről, szerelmes leányokról és legényekről, táncoló kecskékről és mindenféle mulatságos dologról! Jóízű népi humorral fűszerezve tálalják, milyen a falu szája. A társulat saját stílust alakított ki, úgynevezett improvizációs folklórszínházat. Zenével mesélnek,

március 13. vasárnap
10.30 – JANCSI ÉS JULISKA ÉDES ÁLMA

Ciróka Bábszínház

A KL Színház vendégelőadása 4+

A Grimm testvérek meséjéből mai családi történet kerekedik: nem a szegénység miatt teszik ki a gyerekeket az erdőbe, hanem maguk kódorognak el egy családi perpatvar után, ami azért tör ki, mert mindenki a vacsorát követeli, de a háztartással egyedül bajlódó anyukának senki sem segít. Sőt, a gyerekek a frissen kitakarított lakást villámgyorsan romhalmazzá játsszák, miközben folyamatosan egymást adjusztálják. Majd – álmukban legalábbis – meglépnek a szülők munkára nevelési kísérlete elő, így kerülnek az erdőbe. A rivalizálás helyett a testvéri összekapaszkodás menti meg őket, hiszen Jancsi és Juliska csak közös erővel menekülhetnek meg a boszorkány házából, a játék végére pedig talán lustaságukat is levetkőzik… 

március 15. kedd
13 óra – VÉRADÁS A BUDAI UTCA 15-BEN

Ciróka Bábszínház

A véradó és partnere vendégünk egy pohár vörösborra és a 17 órakor kezdődő ünnepi előadásunkra.
A véradáshoz előzetes regisztráció szükséges.

március 15. kedd
17 óra – JÁNOS VITÉZ – ÜNNEPI ELŐADÁS

Ciróka Bábszínház

Tiszta mese

Kukorica Jancsi, az árva juhászbojtár nagy kalandokba keveredik, miután szétszéled a nyája, és el kell hagyja szerelmét, Iluskát. Útja során találkozik zsiványokkal és katonákkal, megmenti a francia király lányát és Kukorica Jancsiból János vitézzé válik. Minden adott egy boldog befejezéshez, de János vitéz hazatérte keserű pohár: elveszíti azt, aki a legjobban hiányzott neki, Iluskát. Álmában óriásokkal és boszorkányokkal küzd meg, hogy eljusson Tündérországba, ahol újra találkozhat vele. Ébredéskor leszakít egy árva rózsaszálat, hogy mellére tűzze, de szívében sosem halványul el Tündérország fénye.
Mese a hősiességről és az útkeresésről, a szerelemről és annak elvesztéséről, a szeretetről, ami a sokadik mosás után sem fakul ki.Az előadást 10 éves kortól ajánljuk.

március 17. csütörtök
19 óra – ALAINE – IDEJE A MEGHALÁSNAK

Ciróka Bábszínház

Pestiek a Budai utczában felnőtt sorozat

A KL Színház vendégelőadása

Egy huszonéves színésznő és egy nyolcvanéves báb. Ketten, mégis egyedül – egyedül, mégis ketten. Ötvenpercnyi megrázóan egyszerű közlés az elkerülhetetlenről. Mert mindennek rendelt ideje van. A meghalásnak is. Az idén száz éve született Polcz Alaine szövegei, Karády Katalin dalai, valamint egy különleges művészi forma a drámai színház, a táncművészet és a bábos műfaj határán, Markó-Valentyik Anna szólóelőadásában.
Az előadást 14 éves kortól ajánljuk.

március 20. vasárnap
9.30 és 11 óra – RÓKUS MÓKUS

Ciróka Bábszínház

Csöppségek színháza, avagy totyogásra fel!

A szegedi Kövér Béla Bábszínház vendégelőadása

Él Szegeden egy mókus. Huncut, fürge, bujkálós. Kalandozni, énekelni, érzelmeket kifejezni nem rest.
Makkos mókus fönn a fán.
Mi a bajod kiskomám?
Hej, egyedem, begyedem,
tanakodom mit egyem.
Heje-huja lombos ág,
bekapom a mandulát.
Neki esem sebesen,
sej, egyedem, begyedem.

Az előadás főszereplője, Rókus Mókus a hat alapérzelem -öröm, szomorúság, félelem, harag, meglepődés, undor- mentén kalandozik, éli mindennapjait, míg meg nem találja a Rókusi Víztornyot, ahova nagy boldogan beköltözik. Az előadás 25 perc, melyet 20 perc szabad játék követ.
A családi előadást 1 éves kortól ajánljuk.

március 20. vasárnap
10.30 óra – 
A HÁROMÁGÚ TÖLGYFA TÜNDÉRE

Ciróka Bábszínház

Fabók Mancsi Bábszínháza

Sűrű erdő közepében gazból gyütt boszorkány őriz ódon tölgyfába zárott három tündérleányt. Mesénk arról beszél, hogy éretlenke, de jó lelkületű királyi fiú mint szabadítja meg ezeket, mint veszejt el közülük kettőt, s mint szeret meg egyet halálosan. De kettejük boldogságára várni kell türelmesen: hiszen a gazból gyütt boszorkányt sem kell félteni! Ámító fondorlatossággal széjjel szakítja az egymásnak teremtetteket, a tündérleányt több ízben elveszejti, s haj, mi kegyetlenségeket nem mível! De, hogy a szép, szelíd, tartózkodó, s kezdetekben erőtlen tündérleány mint kap erőre, s az éretlenke királyi fiúból mint válik igaz, nyitott szemekkel élő királyi személy, s hogy kettejük fényes szerelme legyőzi- e a sötét fondorlatokat, azt csak azok láthatják, kik megtekintik előadásunkat.
Az előadást 5 éves kortól ajánljuk!

március 21. hétfő – BÁBSZÍNHÁZI VILÁGNAP
19 óra – A FEKETE KAKAS

Ciróka Bábszínház

Fabók Mancsi Bábszínháza

A Mikszáth Kálmán azonos című elbeszélése alapján színpadra állított produkciót Fabók Mariann előadásában láthatja közönségünk. A lélekemelő történetet olyan hitelesen meséli el, hogy színpadi jelenlétével szinte letaglózza a nézőket. A novella összes szereplőjét megannyi báb, maszk mögé rejtőzve egy személyben kelti életre, Mikszáth egyik legmélyebben elgondolkodtató művében.
A misztikus történet a főszereplő, Kupolyi József figuráján keresztül világít rá, hogy mennyire megdöbbentő is az a hétköznapi életben, ha valaki a templomban hirdetett erkölcsi értékrend szerint képes élni és cselekedni.
Az előadást 14 éves kortól ajánljuk!

március 27. vasárnap
10.30 óra – 
A KIS BOSZORKÁNY

Ciróka Bábszínház

A szegedi Kövér Béla Bábszínház vendégelőadása

A szegedi Boszorkánysziget egy boszorkánylegendáktól átitatott helye Szeged városának. Mesénkben itt tartják minden évben a boszorkányok a Boszorkányszombatot, nagy tánccal, mulatsággal. És ide vágyik főhősünk, a 127 éves kis boszorkány is…
Varázslatokkal teli előadásunkat 4 éves kortól, óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk!

Hírös Agóra Kulturális Központ

Élőzenés táncköltemény

A 2021. esztendő egyik legkülönlegesebb darabjával, egy élőzenés tánckölteménnyel készült a Varidance és a Bartók Táncszínház társulata: az együttes Petőfi Sándor, 1844 novemberében pár hét alatt papírra vetett művét, a János Vitézt vitte színpadra. Az 1904-es, Kacsóh Pongrác által megzenésített darab hangszerelését Szirtes Edina „Mókus” alkotta meg és a kultikus „Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák” zenekarának tagjaival kiegészülve adják elő.
Rendező koreográfus: Vári Bertalan
Belépőjegy: 5490 Ft, Kecskemét Kártyával: 5000 Ft

Kápolna Galéria

Kiállítás

Az elmúlt években a fatüzes égetési technika reneszánszát éli külföldön és hazánkban is, nagymértékben köszönhetően a „new craft” mozgalom globális hatásainak. Ezekre a tendenciákra reflektálva kívánjuk bemutatni a technika legkiválóbb hazai képviselőit csoportos kiállításunkon. Fatűz most címmel immáron 3. éve rendezzük kiállítást – hagyományteremtő céllal – annak érdekében, hogy betekintést nyújtsunk, hazánk kerámiaművészetének ezen igen izgalmas és rohamosan fejlődő műfajában alkotók munkájáról. 

Köszöntőt mond Strohner Márton, keramikusművész/designer, a KKMM- Nemzetközi Kerámia Stúdió vezetője
A kiállítást megnyitja: Barabás Lajos, műgyűjtő

MEGNYITÓ: 2022. március 17., 17 óra

Katona József Emlékház

Időszaki kiállítás a Katona József Emlékházban

A Katona József Emlékházban rendszeresen szerepelnek Petőfivel kapcsolatos témák.
Petőfi Sándor életműve, költészetének nyelvi gazdagsága, aktualitása, a magyar kultúrában és a helyi művelődéstörténetben elfoglalt helye indokolja, hogy az emlékévek alatt kiemelt figyelmet kapjon az Emlékház programjaiban is.
A Petőfi-kultusz egy magángyűjtemény tükrében című időszaki kiállítást Fülöpszállási Székely Gábor Kunszentmiklóson található magángyűjteményének anyagából válogatjuk. Székely Gábor az elmúlt évtizedekben több mint 6000 darabból álló gyűjteményt hozott létre, amelyben szobrok, festmények, nyomatok, jelvények, plakettek és egyéb tárgyak találhatók. A legnagyobb művészek alkotásaitól a pásztorfaragásig sokféle alkotás előfordul Petőfiről szóló kultuszgyűjteményében, amelyek egyúttal a különböző időszakok korízlését, szellemiségét is tükrözik. A tárgyak mellett a gyűjteményben megtalálható a költőről szóló szakirodalom, a kultusz kapcsán kiadott magyar és idegen nyelvű könyvek, nyomtatványok, újságok; ezek között Petőfi életében megjelent darabok is találhatók.
Az időszaki kiállítás megnyitásának időpontja: 2022. március 18. (péntek) 13 óra

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Időszaki kiállítás Fekete Erzsébet népi iparművész hímzéseiből

Megnyitó: 2022. március 18-án, pénteken, 15 órakor
Köszöntőt mond Barta Dóra, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója
A kiállítást megnyitja Kriskóné Dávid Mária etnográfus, gyűjteményvezető.

Fekete Erzsébet népi iparművész 1984 óta foglalkozik tudatosan a magyar etnikumok hímzéskultúrájával. Ekkor kezdte munkáját a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, megismerkedett a díszítőművészeti szakkör vezetőivel: dr. Nagy Györgynével és dr. Varga Ferencnével. Elkötelezett tagja lett az évtizedek óta eredményesen működő hímző szakkörnek, munkahelye komoly ösztönző és inspiráló erővel hatott. Elvégezte a szakkörvezetői tanfolyamot, folyamatosan képezte magát tanfolyamokon, nyári táborokban. Eredményesen vett részt zsűrizéseken és pályázatokon, hamarosan a népi iparművész cím jogos tulajdonosa lett. Kedvelt hímzésetnikumai: palóc, sióagárdi, sárközi, furtai, békési, komádi, hövelyi, hercegszántói. Az utóbbi években pedig sok energiát fektetett a kecskeméti és a félegyházi subahímzés motívumainak megismertetésébe, népszerűsítésébe. A hímzés mellett a vertcsipke készítést is magas fokon űzi.

Hírös Város Turisztikai Központ

Program:
18:00
Hangszeres játszóház nemcsak gyerekeknek – interaktív hangszerbemutató minden korosztálynak. Előadó: Szilágyi Áron

19:00
Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet
koncert a színházteremben

Ha világzenéről, illetve a folklórról van szó, Herczku Ágnes és Nikola Parov megkerülhetetlen személyiségei a műfajnak.
Az eMeRton, Fonogram, Kodály- és Bartók díjjal kitüntetett zenészek hazánk egyik legismertebb előadói. Herczku Ági népi énekből táplálkozó, de műfajokon átívelő varázslatos hangja sodró, virtuóz, mégis felemelő zenei környezetben hallható.
A zenekar koncertjein a magyar és kelet-európai hagyományos népzene a zeneileg tágabb érdeklődésű közönség számára is hozzáférhetővé válik, korszerű zenei gondolkodásuknak és a multi-instrumentalista Nikola gazdag hangszereléseinek köszönhetően.

A zenekar tagjai:
Herczku Ágnes – ének
Nikola Parov – hegedű, nyckelharpa, gitár és még számtalan más hangszer
Pálházi Bence – hegedű
Herédi Zsombor – harmonika

Hírös Agóra Kulturális Központ

Ami a magyarság úgynevezett igazi értékeit megőrizte, hordozta és azt áthagyományozta az a parasztság és a falu volt. Műsorunkban a betekintést kaphatnak az Alföldön élő “nemzet napszámosa”-inak, a törvényen kívülieinek, polgárjainak, betelepült népcsortjainak kultúrájába, értékteremtő és megőrző világába Bodrogköztől-Mezőföldig, Felső-Kiskunságtól-Vajdaságig. Bemutatásra kerül az állandó “Úri muri”parasztság kontra porlgárság témája és a betyárok, pásztorok világa.
Műsorunkat Petőfi Sándor – Az Alföld című verse ihlette, mely a magyarság otthonának és a szabadságának jelképe. Ezt a színes világot mutatja be az együttes új műsora.

Dramaturg: Tóth Kata
Rendező asszisztens: Lukács László, Böde-Harkai Csilla
Rendező: Böde István
Zenél: Inoka Győző és barátai.

Színművészeti Egyetemek Találkozója

Március 22. kedd
Kelemen László Kamaraszínház:
17.00 Félelemkeresők – A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves magiszteri színészosztálya

Ruszt József Stúdiószínház
20.00 Itt egy lány elásta magát (és így nézzétek!) – A Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves bábszínész osztálya, utána szakmai beszélgetés

Március 23. szerda
Ruszt József Stúdiószínház
17.00 Hétötöd/ Az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves színészhallgatóinak kollokviuma

Kelemen László Kamaraszínház
20.00 Godspell/ A Pécsi Nemzeti Színház és a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet Színházi Tanszék negyedéves színművész szakos hallgatóinak előadása, utána szakmai beszélgetés

Március 24. csütörtök
Kelemen László Kamaraszínház
17.00 Diplomafilm vetítés/ ELTE BTK Filmtudományi Tanszék

Március 25. péntek
Kelemen László Kamaraszínház
18.00 A szecsuáni jólélek/ A Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar, harmadéves színészhallgatók

Ruszt József Stúdiószínház
18.00 A nagy Ibsen-vizsga/ A Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves színész osztálya, utána szakmai beszélgetés

Március 26. szombat
Ruszt József Stúdiószínház
15.00 A revizor/ Pesti Magyar Színiakadémia

Kelemen László Kamaraszínház
17.00 Hullámtörés/ a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet Színházi Tanszék negyedéves színművész szakos hallgatóinak előadása, utána szakmai beszélgetés

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

„Ma két dolog határozza meg a zenémet: a népzene és Hendrix. Kedvenc íróm Jókai, kedvenc költőm Petőfi. Aki a rock and rollt életformájának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm.” – írta Petőfi-kiadványuk előszavában Ferenczi György. Petőfi népies vagy épp forradalmi költészetének hatása nemcsak a kortársak (Arany János, Tompa Mihály, Madách Imre, Vajda János) alkotásain, hanem az utókor (Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, József Attila, Nagy László, Kányádi Sándor) versein is érezhető. Munkássága még akkor is példa számukra, ha művészetükben más értékrend figyelhető meg, szemléletükre pedig más esztétikai nézetek jellemzők. Ferenczi György előadásában beszél a szöveg és a zene viszonyáról, arról, hogyan nyúl hozzá egy vershez és miként válik a költemény és a népzene szerves egységgé.

Bozsó Gyűjtemény

Megnyitó: 17.00 óra

A Gundel név egyet jelent a magyar gasztronómia történetével. A magyar művészet aranykorának és a vendéglátás legendás korszakának párhuzamáról beszélhetünk a Gundel-gyűjtemény esetében. A kollekció válogatott képzőművészeti anyaga az étterem falairól a Bozsó Gyűjtemény kiállítótermébe került. A klasszikus Munkácsytól a modernizmust képviselő Orbán Dezsőig állítunk ki műveket. Több alkotás „újjászületett” az új, igényes restaurálás nyomán, mint a Kecskeméten készült Perlrott Csaba Vilmos festmény is.

 

Li Zen Árpád műfordító vetített képes előadása

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

Petőfi Sándor személye és költészete már az 1900-as évek elejétől ismert Kínában. A modern kínai irodalom megalapítójaként ismert Lu Hszün volt az első, aki lefordította a költő verseinek egy részét. A költő ismertségét a múlt században több más műfordító is erősítette. Három kínai városban (Peking, Sanghaj és Csungking) négy Petőfi-szobor áll, mindegyiken a Szabadság, szerelem fordítása olvasható. Petőfi versei révén a magyar kultúra nagyköveteként hirdeti a szülőföld feltétel nélküli cselekvő szeretetét, mely a kínai nép számára is fontos volt minden korban. A program meghívott előadója Li Zhen Árpád műfordító Budapesten él. Több alkalommal jelentette már meg Petőfi verseinek kínai fordításait, legutóbb 2019-ben a költő szerelmes verseinek újabb fordítását, mely 170 verset tartalmaz. Az előadás során szeretnénk megismertetni a közönséget az európai gondolkodástól oly távoli kínai mentalitásnak az eltérő kulturális hagyományok ellenére is töretlen Petőfi-népszerűség okaival, a versek kínai fogadtatásával.

Kápolna Galéria előadóterme

Petőfi Sándor életútja és költészete minden kor emberének tartogat új vonásokat. Hallgassuk meg együtt, hogy mennyi újdonsággal tud szolgálni két induló irodalomtörténész!

Szendrey Júlia és Petőfi Sándor szerelmi szabadságharca

Gyimesi Emese előadása

Miért utazott Nagykárolyba 1846 szeptemberében Petőfi Sándor és miért tartózkodott ott Szendrey Júlia? Hogyan pillantották meg egymást először? Milyen kihívásokkal kellett szembenézniük házasságkötésük előtt? Hogyan formálták egymás ízlését? A szerelem érzéséről mindketten sokat írtak, kapcsolatukat mindketten szerelmi szabadságharcnak élték meg, és ebbe publikációikon keresztül kortársaikat is beavatták. Az előadás a korabeli sajtó reakcióin és személyes dokumentumokon keresztül gondolja végig szabadság és szerelem, nyilvánosság és magánszféra korabeli viszonyát.

Az első hírek: Petőfi eltűnésének korai elméletei

Owaimer Oliver előadása

Petőfi eltűnéséről rengeteg elmélet született a segesvári-fehéregyházi csata óta. Az előadás nem egy újabb felállítását kísérli meg, inkább a szabadságharc utáni esztendőkben kialakult, máig ható teóriákra és a formálódó Petőfi-emlékezetre fordítja figyelmét.

Támogató: NKA

Hírös Agóra Kulturális Központ

márc. 25., péntek
19.00-21.30: JAZZ KLASSZIKUS KÖNTÖSBEN
Ittzés Tamás: Concerto grosso in Jazz klarinétra, hegedűre és szimfonikus zenekarra (szólisták: Fodor László, Ittzés Tamás)
Ittzés Tamás: Joplin’s Alive! – négytételes szvit zongorára és szimfonikus zenekarra (szólista: Ittzés Péter)
közreműködik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar
Ittzés Tamás: Jazzmise szopránhangra, vegyeskarra és jazzbandre
Közreműködik: Mudrák Mariann – szoprán, a Cantus Nobilis Kórus és a Bohém Ragtime Jazz Band
belépő: 3.900 Ft
21.30-24.00: jam session, swingtáncparty

márc. 26., szombat
11.00: ZONGORASHOW
Louis Mazetier
belépő: 1.900 Ft
15.00: KAMARAJAZZ
Malo Mazurié – trombita, Aurelie Tropez – klarinét, Felix Hunot – gitár, bendzsó, Louis Mazetier – zongora, Korb Attila – trombita, harsona, zongora, basszusszaxofon, Bera Zsolt – harsona, Mátrai Zoltán – klarinét, szaxofon, Ittzés Tamás – zongora, hegedű, Hegedüs Csaba – gitár, bendzsó, Soós Márton – bőgő, Cseh Balázs – dob, Falusi Alfréd – dob
belépő: 1.900 Ft
19.00-22.30: SZOMBAT ESTI GÁLA: SZEPTETTEK
Bohém Ragtime Jazz Band
French-Hungarian Jazz Connection
belépő: 3.900 Ft
22.30-01.00: jam session swingtáncparty 

márc. 27., vasárnap
11.00: ZÁRÓKONCERT, JAM SESSION
Bohém Ragtime Jazz Band, French-Hungarian Jazz Connection tagjai
belépő: 2.900 Ft

Hírös Agóra Ifjúsági Otthon

A Tavaszi Fesztivál nem képzelhető el a középiskolás színjátszó programok fergeteges hangulata nélkül.
Örömünnep ez, hiszen két év pandémia okozta szünet után ismét a közönség előtt mutathatják be a diákszínjátszók a tanév műhelymunkájának eredményeit. Az előadásokat követő szakmai megbeszéléseken drámapedagógus és színházi szakemberek vezetésével elemezzük az előadásokat.
A produkciók az Országos Diákszínjátszó Egyesület által kiadott minősítéseket szerezhetik meg és meghívást kaphatnak a pécsi Országos Diákszínházi Fesztiválra.
Információ: Józsa Katalin
Támogató: NKA

Kecskeméti Evangélikus Templom

Közreműködők:
„AKA” – A Kodály Intézet Kamarakórusa – Yuto Yamaguchi
„Aurin” Leánykar – Durányik László
„KÉK” – Kecskeméti Énekes Kör – Erdei Péter

A hosszú, téli napok utáni megújulás, a bezártság utáni reményteli nyitás adja a tavaszi kórushangverseny fő gondolatát. A fellépő három énekkar különleges színeivel, eltérő karakterével újszerű élményt kíván nyújtani a műfaj kedvelőinek.
A „hírös város” szülötte, Kodály Zoltán születése 140. évfordulóját ünnepeljük 2022-ben. Kórusműveinek szövegeit leggyakrabban magyar költők verseiben – köztük Petőfi Sándoréiban – találta meg.
Március 25-e Bartók Béla születésnapja – ez alkalommal reá is emlékezünk műsorunk egy részével.
A Kodály Intézet Kamarakórusa (AKA) első ízben jelenik meg a város közönsége előtt. Tagjai a világ számos országából Kecskemétre érkezett fiatal muzsikusok, akik a magyar kórusirodalom remekei mellett távoli országok zenéjét, ritkán hallható kórusműveket is bemutatnak.

Műsor:
AKA – A Kodály Intézet Kamarakórusa – vezényel Yuto Yamaguchi
Moses Hogan: Ain’t that good news – spirituálé
Tōnu Kōrvitis: Peegeldused tasasest maast – Visszatükröződések
csellón közreműködik: Jocelyn Meyer
Bárdos Lajos: Audi filia
Kodály Zoltán: Ének Szent István királyhoz
Ēriks Esenvalds: This is my father’s world

Aurin Leánykar – vezényel Durányik László
Bartók Béla: Bánat
Ne láttalak volna
Elment a madárka
Tóth Péter: Üres a ház (Mechler Anna verse)
Karai József: Tűz (József Attila verse)

KÉK – Kecskeméti Énekes Kör – vezényel Erdei Péter
Tóth Péter: Da Pacem, Domine
Barabás Árpád: Madármarasztaló
Hófoltos még a határ
Tánc a havon
Kodály Zoltán: A székelyekhez (Petőfi Sándor verse)
Békességóhajtás – 1801. esztendő (Virágh Benedek verse)

 

Támogatók:
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
Hírös Agóra
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Nemzeti Kulturális Alap

A KECSKEMÉTI VÁROSI FÚVÓSZENEKAR és a
M.Bodon Pál AMI kis zenekara tavaszi koncertje

Piarista Gimnázium díszterme

Vezényel: Kuna Lajos
A hangverseny szólistái: Molnár Pál, Bugya Kamilla, Kollár Angéla, Somogyi Levente

A fúvószenekar 1986-os megalakulásuk óta van jelen a város kulturális életében. Társadalmi, rendezvények állandó közreműködői. Nagy sikere van a térzene programjaiknak. A Kiemelt Arany minősítéssel és Nemzetközi Fesztiváldíjjal kitüntetett együttes Európa számos országába elvitte a magyar zenekultúrát. A járványhelyzet előtti utolsó külföldi vendégszereplésük 2019 szeptemberében az olaszországi Jesolo-ban volt. A nyárra finnországi vendégszereplést terveznek.

Műsorukban a – tőlük megszokott módon – a komoly zenei művektől (Kodály, Pongrácz, Saint-Saëns…) a népszerű filmzenéken át (Aladdin…) a könnyűzenei átiratokig (Oblivion, Frank Sinatra, Garden Party…) sok vidám zene szerepel.

A hangverseny szólistái: Molnár Pál, Bugya Kamilla, Kollár Angéla, Somogyi Levente

A belépés ingyenes.

 

Hírös Agóra Kulturális Központ

Előadja: Kecskeméti Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Hollerung Gábor, Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész
Szólisták:
Rácz Rita-szoprán
Haja Zsolt-bariton
Szerekován János-tenor
Kórus:
Budapesti Akadémiai Kórustársaság (Művészeti vezető: Hollerung Gábor)
Kodály Iskola Miraculum és Aurin kórusa (karnagy: Durányik László)

Belépődíj: 6.900 Ft

T a v a s z v á r ó

egyedi kézműves termékek, házi készítésű finomságok

2022. március 11-20.
Deák tér