GYERMEKPROGRAMOK

2022. március 13. | Tarka lepke, kis mese

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

10 óra – Mesés, játékos tárlatvezetés a múzeum kiállításában, utána
kézműves foglalkozás a műhelyben

A kézműves foglalkozás során vörös agyagból nyújtással, sablon használatával készülnek a stilizált formájú lepkék. Díszítésük színes földfestékkel történik. Égetés után szélcsengő készíthető az elemekből.

Belépődíj: 450 Ft

16 óra – BAHORKA Társulat: Pletykázó asszonyok – interaktív koncert
Három asszony ül a padon hajnaltól alkonyatig és időutazásra viszi a közönséget. Mesélnek álmokról, századfordulós vásárosok különleges alakjairól, gyógyfüvekről, szerelmes leányokról és legényekről, táncoló kecskékről és mindenféle mulatságos dologról! Jóízű népi humorral fűszerezve tálalják, milyen a falu szája. A társulat saját stílust alakított ki, úgynevezett improvizációs folklórszínházat. Zenével mesélnek,

2022. március 13. - 27. | A Ciróka Bábszínház programjai

március 13. vasárnap
10.30 – JANCSI ÉS JULISKA ÉDES ÁLMA

Ciróka Bábszínház

A KL Színház vendégelőadása 4+

A Grimm testvérek meséjéből mai családi történet kerekedik: nem a szegénység miatt teszik ki a gyerekeket az erdőbe, hanem maguk kódorognak el egy családi perpatvar után, ami azért tör ki, mert mindenki a vacsorát követeli, de a háztartással egyedül bajlódó anyukának senki sem segít. Sőt, a gyerekek a frissen kitakarított lakást villámgyorsan romhalmazzá játsszák, miközben folyamatosan egymást adjusztálják. Majd – álmukban legalábbis – meglépnek a szülők munkára nevelési kísérlete elő, így kerülnek az erdőbe. A rivalizálás helyett a testvéri összekapaszkodás menti meg őket, hiszen Jancsi és Juliska csak közös erővel menekülhetnek meg a boszorkány házából, a játék végére pedig talán lustaságukat is levetkőzik… 

március 15. kedd
17 óra – JÁNOS VITÉZ – ÜNNEPI ELŐADÁS

Ciróka Bábszínház

Tiszta mese

Kukorica Jancsi, az árva juhászbojtár nagy kalandokba keveredik, miután szétszéled a nyája, és el kell hagyja szerelmét, Iluskát. Útja során találkozik zsiványokkal és katonákkal, megmenti a francia király lányát és Kukorica Jancsiból János vitézzé válik. Minden adott egy boldog befejezéshez, de János vitéz hazatérte keserű pohár: elveszíti azt, aki a legjobban hiányzott neki, Iluskát. Álmában óriásokkal és boszorkányokkal küzd meg, hogy eljusson Tündérországba, ahol újra találkozhat vele. Ébredéskor leszakít egy árva rózsaszálat, hogy mellére tűzze, de szívében sosem halványul el Tündérország fénye.
Mese a hősiességről és az útkeresésről, a szerelemről és annak elvesztéséről, a szeretetről, ami a sokadik mosás után sem fakul ki.Az előadást 10 éves kortól ajánljuk.

március 17. csütörtök
19 óra – ALAINE – IDEJE A MEGHALÁSNAK

Ciróka Bábszínház

Pestiek a Budai utczában felnőtt sorozat

A KL Színház vendégelőadása

Egy huszonéves színésznő és egy nyolcvanéves báb. Ketten, mégis egyedül – egyedül, mégis ketten. Ötvenpercnyi megrázóan egyszerű közlés az elkerülhetetlenről. Mert mindennek rendelt ideje van. A meghalásnak is. Az idén száz éve született Polcz Alaine szövegei, Karády Katalin dalai, valamint egy különleges művészi forma a drámai színház, a táncművészet és a bábos műfaj határán, Markó-Valentyik Anna szólóelőadásában.
Az előadást 14 éves kortól ajánljuk.

március 20. vasárnap
9.30 és 11 óra – RÓKUS MÓKUS

Ciróka Bábszínház

Csöppségek színháza, avagy totyogásra fel!

A szegedi Kövér Béla Bábszínház vendégelőadása

Él Szegeden egy mókus. Huncut, fürge, bujkálós. Kalandozni, énekelni, érzelmeket kifejezni nem rest.
Makkos mókus fönn a fán.
Mi a bajod kiskomám?
Hej, egyedem, begyedem,
tanakodom mit egyem.
Heje-huja lombos ág,
bekapom a mandulát.
Neki esem sebesen,
sej, egyedem, begyedem.

Az előadás főszereplője, Rókus Mókus a hat alapérzelem -öröm, szomorúság, félelem, harag, meglepődés, undor- mentén kalandozik, éli mindennapjait, míg meg nem találja a Rókusi Víztornyot, ahova nagy boldogan beköltözik. Az előadás 25 perc, melyet 20 perc szabad játék követ.
A családi előadást 1 éves kortól ajánljuk.

március 20. vasárnap
10.30 óra – 
A HÁROMÁGÚ TÖLGYFA TÜNDÉRE

Ciróka Bábszínház

Fabók Mancsi Bábszínháza

Sűrű erdő közepében gazból gyütt boszorkány őriz ódon tölgyfába zárott három tündérleányt. Mesénk arról beszél, hogy éretlenke, de jó lelkületű királyi fiú mint szabadítja meg ezeket, mint veszejt el közülük kettőt, s mint szeret meg egyet halálosan. De kettejük boldogságára várni kell türelmesen: hiszen a gazból gyütt boszorkányt sem kell félteni! Ámító fondorlatossággal széjjel szakítja az egymásnak teremtetteket, a tündérleányt több ízben elveszejti, s haj, mi kegyetlenségeket nem mível! De, hogy a szép, szelíd, tartózkodó, s kezdetekben erőtlen tündérleány mint kap erőre, s az éretlenke királyi fiúból mint válik igaz, nyitott szemekkel élő királyi személy, s hogy kettejük fényes szerelme legyőzi- e a sötét fondorlatokat, azt csak azok láthatják, kik megtekintik előadásunkat.
Az előadást 5 éves kortól ajánljuk!

március 21. hétfő – BÁBSZÍNHÁZI VILÁGNAP
19 óra – A FEKETE KAKAS

Ciróka Bábszínház

Fabók Mancsi Bábszínháza

A Mikszáth Kálmán azonos című elbeszélése alapján színpadra állított produkciót Fabók Mariann előadásában láthatja közönségünk. A lélekemelő történetet olyan hitelesen meséli el, hogy színpadi jelenlétével szinte letaglózza a nézőket. A novella összes szereplőjét megannyi báb, maszk mögé rejtőzve egy személyben kelti életre, Mikszáth egyik legmélyebben elgondolkodtató művében.
A misztikus történet a főszereplő, Kupolyi József figuráján keresztül világít rá, hogy mennyire megdöbbentő is az a hétköznapi életben, ha valaki a templomban hirdetett erkölcsi értékrend szerint képes élni és cselekedni.
Az előadást 14 éves kortól ajánljuk!

március 27. vasárnap
10.30 óra – A KIS BOSZORKÁNY

Ciróka Bábszínház

A szegedi Kövér Béla Bábszínház vendégelőadása

A szegedi Boszorkánysziget egy boszorkánylegendáktól átitatott helye Szeged városának. Mesénkben itt tartják minden évben a boszorkányok a Boszorkányszombatot, nagy tánccal, mulatsággal. És ide vágyik főhősünk, a 127 éves kis boszorkány is…
Varázslatokkal teli előadásunkat 4 éves kortól, óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk!

2022. március 19. | Világzenei Együttlét

Hírös Város Turisztikai Központ

Program:
18:00
Hangszeres játszóház nemcsak gyerekeknek – interaktív hangszerbemutató minden korosztálynak. Előadó: Szilágyi Áron

19:00
Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet
koncert a színházteremben

Ha világzenéről, illetve a folklórról van szó, Herczku Ágnes és Nikola Parov megkerülhetetlen személyiségei a műfajnak.
Az eMeRton, Fonogram, Kodály- és Bartók díjjal kitüntetett zenészek hazánk egyik legismertebb előadói. Herczku Ági népi énekből táplálkozó, de műfajokon átívelő varázslatos hangja sodró, virtuóz, mégis felemelő zenei környezetben hallható.
A zenekar koncertjein a magyar és kelet-európai hagyományos népzene a zeneileg tágabb érdeklődésű közönség számára is hozzáférhetővé válik, korszerű zenei gondolkodásuknak és a multi-instrumentalista Nikola gazdag hangszereléseinek köszönhetően.

A zenekar tagjai:
Herczku Ágnes – ének
Nikola Parov – hegedű, nyckelharpa, gitár és még számtalan más hangszer
Pálházi Bence – hegedű
Herédi Zsombor – harmonika