BÁCS-KISKUN MEGYEI KATONA JÓZSEF KÖNYVTÁR

6000 Kecskemét, Piaristák tere 8.
+36 76 500 550

Katona József Könyvtár

 

A kiállítást megnyitja: ÖVEGES LÁSZLÓ, Kecskemét főépítésze, az Alapítvány a Bács-Kiskun Megyei Könyvtárért kuratóriumának elnöke

Közreműködnek a LFZE Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete hallgatói, felkészítő tanáruk: ERDEI PÉTER.

Banczik Róbert kecskeméti fotóriporterként közel egy évtizede rendszeresen megörökíti fényképeken a Katona József Könyvtár programjait és szolgáltatásait, életképeket készít a könyvtár tereiben, melyek bemutatják a közgyűjteményi életet különböző aspektusait a mindennapokban. Ezekből mutatunk be válogatást olvasóink számára a Tavaszi Fesztivál időszaki kiállításán.

A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében: kedd-szombatig 9-18 óráig.

Katona József Könyvtár

 

Vendégünk: FÁBIÁN ÉVA mesemondó, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja

A Katona József Könyvtár neve ma már elválaszthatatlan a magyar népmeséktől. Az elmúlt évtizedekben az udvari hírvivő üzenetére több ezer gyereke kelt útra, hogy átkeljenek az Óperenciás-tengeren, megmásszák az Üveghegyet vagy megmérkőzzenek a hétfejű sárkánnyal.

A meseszerető gyerekek és felnőttek számára kínál izgalmas szellemi kalandot, gazdag néphagyományunk mesemorzsáinak megismerését, felelevenítését a tavaszi mesenap.

A Mesetarisznya ezerféle kincset, múltunk, anyanyelvünk értékeit rejti. Ennek felfedezésében kiváló előadó, Fábián Éva lesz a segítségünkre.

Fábián Éva napjaink egyik legkiválóbb mesemondója. Nyelvileg, tartalmilag, stílusban egyaránt szépen, hitelesen, a magyar népi mesemondó hagyományt követve mesél kicsiknek és nagyoknak természetes, magával hozott bukovinai székely nyelvjárásban.

A Katona József Könyvtárban az egész nap a népmesékről szól. Könyvtári foglalkozásainkon az óvodásokat és kisiskolásokat kalauzoljuk majd ebbe a csodavilágban, de a könyvtárba betérő felnőttek is számíthatnak mesebeli próbákra.

Kapcsolódó eseményként hagyományosan gyermekkönyvtárosaink keresik fel a város környéki kistelepüléseket, hogy a mesetarisznya sok-sok mesemorzsáját szétosztva vigyenek ízelítőt a Tavaszi Fesztivál hangulatából a távolabb élőknek.

Fábián Éva mesemondása a kecskeméti közönségnek is biztosan maradandó élményt jelent majd.

A programra a belépés ingyenes!

Katona József Könyvtár

 

KÁLLAI ERZSÉBET ÉNEKMŰVÉSZ SZÓLÓESTJE

Zongorán közreműködik: NEMES DÓRA

Zenetörténeti kommentár: VIRÁG BARNABÁS

Térben és időben is széles spektrumot járhatnak be a zenés utazás résztvevői Kállai Erzsébet énekművész szólóestjén, Virág Barnabás idegenvezetésével. Barokk, klasszikus, romantikus és 20. századi; népi imádság, magyar népdal, motettatétel és operaária egyaránt szerepel a programban. Az első állomás Kunszentmiklós és az egyetlen összefüggő kun nyelvi emlék, a Kun miatyánk. Télen talán még Velencében is jobb egy gondolánál a fűtött Teatro Lirico: 1709 decemberében itt került sor Händel Agrippinájának ősbemutatójára. A címszereplő áriáját követően nyugat felé, Milánóba vesszük az irányt, ahol 1773-ban Mozart a kasztrált énekes, Venanzio Rauzzini számára komponálta Exsultate jubilate c. motettáját. Richard Wagner előfutára, Carl Maria von Weber 1821-ben, Berlinben mutatta be A bűvös vadász c. munkáját, ami a német romantikus opera szimbolikus kezdőpontjává vált. Honvágy lesz úrrá azon, ki otthonától hosszan van távol. Hazatérünk hát, hogy Katona József, Egressy és Erkel munkája nyomán a Nemzetiben tanúi legyünk Melinda kétségbeesett könyörgésének: „Ölj meg engemet Bánk, oh ölj meg! Áldom én, ha lesúlyt a két karod…” Bartók Béla feldolgozásaival kanyarodunk át a 20. századba, s térünk vissza egyúttal az ősi magyar népzene világához. A kirándulást és a napot egy csángó esti ima zárja.

 

A programra a belépés ingyenes!

Katona József Könyvtár

 

A Forrás 2024. márciusi lapszámának bemutatója

A Forrás folyóirat 2024 márciusában ünnepli indulásának 55. évfordulóját. A lap az eltelt évtizedek alatt az egyetemes magyar kultúra fontos műhelyévé nőtte ki magát.

Az esten az évfordulóra megjelentetett jubileumi lapszám meghívott szerzői és a folyóirat szerkesztői lépnek fel: Buda Ferenc, Csenki Nikolett, Fekete Vince, Füzi László, Füzi Péter, Juhász Tibor, Pál-Kovács Sándor és Pintér Lajos

Házigazda: Kriskó János televíziós szerkesztő.

Köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét városának polgármestere.

A programra a belépés ingyenes!

Katona József Könyvtár

 

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében a Kecskemétről elszármazott Kossuth-díjas színésznő, Piros Ildikó új, önálló előadóestje kerül bemutatásra.

A szülővárosára mindig büszke művész, aki a város népszerűsítésének elismeréseként megkapta a Kecskemét Város Tiszteletbeli Polgára címet, legújabb műsorában összegző vallomást tesz életpályájáról, melynek fontos része volt a kecskeméti indulás is.

A programra a belépés ingyenes!

Katona József Könyvtár

 

Előadó: DR. KOVÁCS SÁNDOR a LFZE professor emeritusa, a Doktori Iskola tiszteletbeli elnöke

Bartók Bélát nem csupán a Kodály Zoltánhoz fűződő szakmai kapcsolata és barátsága köti Kecskeméthez. 1913. február 1-jén a Kecskeméti Dalárda hangversenyén a Gyermekeknek sorozat tételei mellett a Román népi táncok, a Medvetánc, az Este a székelyeknél, a Két burleszk, a Tíz bagatell és az Allegro barbaro szerepelt műsorán. 1927-ben adott második és 1929-ben adott harmadik kecskeméti koncertjén saját művei mellett Scarlatti, Mozart, Beethoven, Liszt és Debussy kompozícióit játszotta. Bartók 1907 nyarán a kecskeméti Városi Zeneiskola későbbi igazgatójával, M. Bodon Pállal közösen gyűjtött népdalt az Olt völgyében. Vásárhelyi Zoltán helyi működése során pedig Schütz és Purcell magyarországi bemutatói mellett Kodály és Bartók kórusainak ősbemutatóit is vezényelte (1936). Vásárhelyi Zoltán 1937. április 18-án Éneklő Alföld címmel Bartók-kórusok bemutatására hívta meg a kecskeméti és a szomszéd városok énekkarait: tíz énekkar huszonegy Bartók-kórusművet mutatott be. Az előadás a kecskeméti kötődések ismertetése mellett Bartók Amerikában töltött éveit mutatja be. Az ebben az időszakban született kompozíciók (Concerto, Szólószonáta hegedűre, Brácsaverseny, III. Zongoraverseny) különös izgalmat tartogatnak a hallgató számára.

A programra a belépés ingyenes!

Katona József Könyvtár

 

André Ferenc költő, műfordító, szerkesztő, irodalomszervező, slammer. 1992-ben született Csíkszeredában, jelenleg Kolozsváron él. A Látó folyóirat szerkesztője.

Több mint száz irodalmi és slam poetry rendezvény szervezésében vett részt. Rendszeres fellépője kulturális eseményeknek az egész Kárpát-medencében, többek közt olyan városokban, mint Csíkszereda, Debrecen, Sepsiszentgyörgy, Győr, Dunaszerdahely, Komárom, Budapest stb. 2013-tól publikál verseket, 2014-től műfordításokat kortárs román irodalomból. Első kötete 2018-ban jelent meg a Jelenkor Kiadónál szótagadó címmel. Legújabb, tavaly megjelent könyvéről, a Kepler horoszkópírás közben letér a pályáról című verseskötetről, valamint költészethez való viszonyáról, világirodalomról, olvasásról, lapszerkesztésről a költővel Pál Sándor Attila, a Forrás szerkesztője beszélget.

A programra a belépés ingyenes!

Katona József Könyvtár

 

Előadó: DR. TÓTH PÉTER Erkel-és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, Érdemes Művész

Közreműködik: AURIN LEÁNYKAR, vezényel: DURÁNYIK LÁSZLÓ Kodály-, Csokonai- és Príma-díjas karnagy

A mai magyar kórusélet meghatározó, megkerülhetetlen alakja a Bartók-Pásztory-díjas Érdemes művész, Tóth Péter. Amatőr és profi kórusok egyaránt jó szívvel tűzik műsorukra alkotásait a világ minden táján. A zeneszerző egyik írásában megvédte Kodály munkásságát azoktól, akik „megnyomorító, szörnyű örökségként” tekintenek rá (Parlando, 2021/2). Mint írja, Kodály a semmiből teremtette meg a magyar kóruszenét, „kitaposta az első ösvényt, és azt mondta a követőinek, higgyétek el, hogy van út a pusztában, induljatok el bátran. Voltak, akik szürke epigonok maradtak, csupán a lába nyomát követték hűségesen, eredeti gondolatok nélkül, és voltak sokan, akik új utakra merészkedtek, új világokat fedeztek fel.” Ilyen bátor útkereső Tóth Péter is, aki az Aurin Leánykar Tóth Péter-estjén saját műveinek keletkezéséről, zeneszerzői megoldásairól, prozódiai kérdéseiről beszél.

A programra a belépés ingyenes!