BÁCS-KISKUN MEGYEI KATONA JÓZSEF KÖNYVTÁR

6000 Kecskemét, Piaristák tere 8.
+36 76 500 550

március 16. csütörtök 17.00
Költők egymás közt – Buda Ferenc és Háy János estje

Buda Ferencet és Háy Jánost nem kell különösebben bemutatni senkinek, különösképpen nem az irodalomszerető közönségnek. Más-más generációhoz tartoznak, de a maguk nemzedékének és az egyetemes magyar irodalomnak is jelentős szerzői. Most közösen lépnek a közönség elé, s vitatják meg ezen az esten hasonlóságaikat, különbözőségeiket, kapcsolódási pontjaikat vagy éppen nagyon eltérő vélekedéseiket az élet és az irodalom, a költészet dolgairól. A beszélgetést Pál Sándor Attila költő, a Forrás szerkesztője vezeti.

A programra a belépés ingyenes!

március 24. péntek 13.30
Muzsikál a világ – A Lóci Színpad zenés, bábos előadása gyerekeknek

A Lóci Színpad alapítója Lázár Attila, Novajon élő bábszínész, zenész. Lázár Attila 2023 már-ciusában nagy utazásra hívogatja a gyerekeket. A Muzsikál a világ c. előadásában a világot járó bábos zenész mellett távoli kontinensekről érkező tizenhat, stilizált népviseletbe öltözött bábfigura „lép színre”.

Az 50 centiméteres bábok bábtechnikailagis különlegesek, hiszen négyféle módon készültek (kesztyűs, pálcás, marionett, bunraku). A kedves, szerethető figurák mesélnek és énekelnek saját népük kultúrájáról, hétköznapjairól és ünnepeiről, bánatairól és örömeiről is. A dalok a magyar mellett eredeti szöveggel (német, román, horvát, olasz, görög, dán, francia, spanyol, bemba, indián, angol-amerikai, jiddis, japán, eszkimó) is elhangzanak. A bábok nagy része Lovassy László bábművész, bábtervező és bábkészítő kreativitását tükrözi.

A népek dalait hallgatva és dúdolva még jobban megértjük Kodály Zoltán szavait, hiszen „ze-nei világismeretre teszünk szert, s más zenei nyelvek világításában a magunkét is jobban meg-értjük”.

A gyerekeknek biztosan nagyszerű élményt jelent majd ez az egyedi, zenés produkció.

A programra a belépés ingyenes!

március 25. szombat 16.00
Madách a Tragédián innen és túl: egy drámaíró újragondolt életútja
Dr. Praznovszky Mihály előadása


A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja magánemberként zárkózott, érzé-keny, sokat betegeskedő, ám a közéletben mindezek ellenére számos tisztséget betöltő ember volt.
A drámaíró, jogász, politikus kissé elfeledett életútját mutatja dr. Praznovszky Mihály iroda-lomtörténész, a Madáchi-életmű közismert kutatója.

A programra a belépés ingyenes!