EMLÉKEZÉS

Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely: Emlékezés

Válogatás Kátai Mihály és Morelli Edit munkáiból

virtuális kiállítás

  1. március 12 – 28.
  2.  

Elérhetőség:

 

 

 

A magyar zománcművészet XX. századi megújítói közül két olyan alkotóművésztől búcsúztunk 2020 második felében, akik ezer szállal kötődtek városunkhoz, Kecskeméthez. Legismertebb és legjelentősebb alkotásaikat itt hozták létre, melyek még ma is fellelhetők a Hírös Agórában, a Kecskeméti Kórházban, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely állandó kiállításán és töredékekben a Széchenyiváros épületein.

Kátai Mihály (1935 – 2020) a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepek alapító vezetője azok első évtizedében, 1975-től 1987-ig. Hozzá kapcsolható a világszerte „kecskeméti zománc” -ként ismert eljárás, melyet ma is sok követője alkalmaz.

Morelli Edit (1940 – 2020) egész pályája folyamán kötődött Kecskeméthez. Alapító tagja az első alkotótelepnek, majd a későbbi években több alkalommal is nagydíjjal jutalmazták. Hatalmas anyagismeretét méltó alázattal, eszközként használta spirituális és organikus jellegű művei megalkotásakor.

Mindkettőjük zománcművészeti életművét országos szakmai díjak kísérik.

Virtuális Emlékkiállításunkat a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely Gyűjteményének ajándékozott alkotásaikból rendeztük, mellyel elismerésünket és köszönetünket szeretnénk kifejezni emléküket megőrizve.